Přeskočit na obsah

Konec jedné éry

I v zemích, kde má hlava státu relativně malé pravomoci, bývá důležitým symbolem, vymezují se podle ní celá období.

V ČR sice ještě není jasná konkrétní osoba, která se stane prezidentem, přesto je zjevné, že přes 100 let dlouhá éra naší historie končí.
Jak jsem již avizoval v předchozím článku, prezidentská volba je ve znamení Karla Humbla. Prezidentským kandidátům nikdo nepřipomněl, že když Vladimír Neff psal knihu s touto titulní postavou, myslel ji jako varování, ne jako politický program. Byla varováním před bezbřehým kariérismem, před lidmi, kteří mění politické názory podle toho, jaký z nich mají zisk a prospěch. Ukazovala, jak takoví lidé, kteří pak např. i extrémismem zakrývají své předchozí názory, škodí společnosti. A nyní, ať již prezidentské volby dopadnou jakkoliv, je naprosto zjevné, že nějaký takový Karel Humbl se stane prezidentem. Poprvé v historii.

Předchozí prezidenti se totiž naopak vyznačovali tím, že značnou část svého života měli názory, které jim přinášely spíše trable a problémy. Takový Masaryk byl za Rakousko-Uherska odsouzen k trestu smrti, nehledě na předchozí Masarykův nepopulární postoj během hilsneriády. Minimálně zatčení hrozilo i Benešovi. Gottwald, Zápotocký, Novotný i Husák do komunistické strany vstoupili už za první republiky, kdy jim ze členství rozhodně výhody neplynuly. Někteří z nich byli už za první republiky vězněni, další si užili krás nacistických koncentráků. Trochu se řadě československých prezidentů vymyká Hácha, který politickou kariéru podle všeho nikdy neplánoval a veřejně žádné názory před svým prezidentstvím neprojevoval a prezidentem se údajně měl stát na nátlak svého okolí. Dalším zvláštním osudem je Ludvík Svoboda, jehož názory se během jeho života výrazně proměnily. Někdejší protikomunistický bojovník z ruské občanské války se stal komunistickým prezidentem. Nicméně Svobodova změna názorů nepůsobí zrovna účelově, a to přestože do KSČ vstoupil až po únoru. Podle oficiálního životopisu již při začátku druhé světové války vyjadřoval jisté sympatie ke komunistické vládě Sovětského svazu. Nehledě na to, během druhé světové války celou dobu bojoval proti nacistickému režimu, i když nemusel. Antifašismus celé jeho rodiny ho pak připravil o syna. Se svou protikomunistickou historií z Ruské občanské války by byl nacisty jistě poměrně ceněn, kdyby se k nim přidal.

Václav Havel si také pro své názory párkrát sedl do vězení, než se stal prezidentem. Klaus před rokem 1989 pořádal pravicové semináře k ekonomickým otázkám, kvůli kterým ho sledovala StB. Poměrně zajímavým názorovým vývojem prošel Miloš Zeman, lze ovšem říct, že podstatnou část doby před prezidentstvím se hlásil k sociálně demokratickým myšlenkám a předlistopadový režim kritizoval už před listopadem, takže asi ani zde se o ryze účelových změnách názorů mluvit nedá.

Přestože všichni dosavadní prezidenti mají své kritiky a mnoho z jejich kritik je naprosto oprávněných, faktem je, že tito prezidenti většinou politické strany příliš nestřídali, a pokud ano, rozhodně je nestřídali přímo v období, kdy se měnil režim. Dále taky měli podstatnou část svého předprezidentského života názory poměrně nepopulární.

Ovšem Petr Pavel a Andrej Babiš, to jsou jiní kádři. Petr Pavel podal přihlášku do KSČ v roce 1983, přijat byl 1985, Andrej Babiš byl přijat v roce 1980, datum podání přihlášky jsem nedohledal. Docela se směji stupidnímu argumentu, kdy někteří příznivci porovnávají délku členství v KSČ a tvrdí, že kdo byl v KSČ kratší dobu, je lepší. Vzhledem k tomu, že oba k vystoupení z KSČ přiměla změna režimu, kdy členství v KSČ přestalo být výhodné pro Pavla i Babiše, nedává jakékoliv porovnání délky členství v KSČ žádný smysl. Samozřejmě, že Pavel i Babiš dnes budou vykládat, jak svým členstvím v KSČ udělali chybu, jak po 89. prozřeli a změnili názor. A vy jim to můžete věřit nebo nemusíte. Já si tedy opravdu nemyslím, že by si za celou dobu svého členství v KSČ kterýkoliv z nich nevšiml, že vláda KSČ není zrovna dokonalá. A pokud si toho nevšimli, tak asi nebyli zrovna vnímaví občané. Nevěřím, že teprve v listopadu 1989 je osvítil duch svatý, a čistě náhodou zrovna v době, kdy to bylo pro jejich kariéry výhodné, prozřeli a svůj názor změnili.

Dodejme, že Pavel sám o sobě zveřejnil materiály dokazující, jak aktivním, pracovitým a loajálním straníkem byl.

Oba za minulého režimu pracovali nebo spolupracovali se zpravodajskými službami státu. Přestože obě dvě služby pracovaly ve službách režimu, obě dvě částečně plnily úkoly obdobné úkolům zpravodajských služeb na západ od nás a částečně politická zadání, vojenská kontrarozvědka byla po změně režimu označena za tu absolutně špatnou, zpravodajská zpráva generálního štábu nijak postihována nebyla.

Vážím si lidí, kteří byli před listopadem v KSČ a po listopadu zůstali v KSČM. Udělali to proto, že byli přesvědčeni, že komunistická myšlenka má přes svoje chyby své výrazné přínosy a zmíněné chyby se dají odstranit.

Vážím si lidí, kteří byli před listopadem v opozici proti KSČ a po 89. vstoupili do nových nekomunistických stran. Udělali to proto, že jejich názor je prostě nekomunistický a já věřím v právo každého člověka na vlastní názor.

Vážím si také lidí, kteří byli před listopadem v opozici proti KSČ a po 89. se stali opozicí proti nové vládní garnituře. Byť mnozí tuto skupinu lidí příliš nevnímají, nebyla zcela malá. Jmenujme Karla Kryla, Daniela Strože, Egona Bondyho… Z opozičního postoje většinou výhody neplynou a většinou se ani nedá říct, že by názory těchto lidí došly zásadních proměn. Na jednom režimu je štvalo něco, na druhém něco jiného.

Lídí, kteří byli před listopadem v KSČ a po listopadu totálně obrátili své politické názory, si obecně nevážím. Snad se mezi nimi najde pár takových, kteří to mysleli upřímně, ale jak už jsem deklaroval výše, v čistotu motivů takovéto změny názorů nevěřím.

Co se týče dalšího života obou kandidátů, oba se soustředili na své kariéry. Andrej Babiš se snažil nahrabat si co nejvíc peněz a Petr Pavel se snažil získat moc a vliv v armádě. Oba pak skončili v politice. Babiš jako předseda-vlastník hnutí ANO a Pavel „jen“ jako „nezávislý“ kandidát na prezidenta, dle potřeby vynechávající nebo zdůrazňující fakt, že je voličem koalice Spolu a Spolu jeho podporovatelem.

Andrej Babiš byl jedním z hlavních vítězů privatizační loterie. Privatizace v ČR neznamenala jen to, že stát přišel o pravidelné příjmy z vlastních podniků, ale také to, že státní majetek byl předán soukromým osobám a často různým podvodníkům typu Viktor Kožený hluboko pod jeho cenou. Prostě se „zhaslo“ a krást se mohlo téměř volně. Policie ČR pak problematické privatizace šetřila málokdy, pokud měl zločin mezinárodní rozměry, občas zasáhly orgány jiného státu, třeba Švýcarska. Pokud se v souvislosti s privatizací bavíme o jménech Klaus, Dlouhý, Ježek nebo Zeman jako o odpovědných politicích, musíme si uvědomit jedno – byli to pouzí slouhové. Skuteční páni byla skupina dravců, kterým se privatizovaný majetek dostal do rukou. A z českých občanů byli hlavní dravci dva – Petr Kellner a Andrej Babiš. Právě Andrej Babiš získal množství státního majetku pod cenou. Nebyl by to Babiš, aby si nenašel další způsoby, jak dojit stát. Dotace a státní zakázky. Když se Babišovi začlo zdát, že mu jeho političtí slouhové sypou málo dotací a státních zakázek, vstoupil do politiky sám. Specialitou Babiše je, že dokázal jako velkopodnikatel čerpat (sám nebo skrze své nejbližší rodinné příslušníky) dotace určené pro malé podnikatele – ikonický je případ Čapího hnízda, luxusního resortu pro boháče, kde není problém koupit si láhev vína za desetitisícové ceny.
Mimochodem, pro příznivce Babiše, Babiš není žádným sociálním podnikatelem. Mzdy a pracovní podmínky v jeho koncernu pro většinu zaměstnanců mizerné. Více viz odkazy níže.

Petr Pavel rychle otočil názory. I když jako voják mohl říkat, že jeho názor není podstatný, že akceptuje politické rozhodnutí o tom, jaké vojenské spojenectví bude stát uzavírat, tak se stal velmi rychle hlasitým propagátorem NATO. A v zájmu USA, pro jehož zájmy je NATO fíkovým listem, šířil i dezinformace.

Vykládal prokázanou lež o tom, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení (https://www.idnes.cz/zpravy/archiv/cesky-general-chemicky-rozkaz-muze-prijit.A030325_033349_zpravy_irak_kot). Velmi rychle se to ukázalo jako nesmysl a lež. Veřejně potvrdila i CIA, že Irák žádné použitelné chemické zbraně neměl (http://edition.cnn.com/2004/WORLD/meast/10/06/iraq.wmd.report/) Podle dalších zpráv se v Iráku našly pouze zapomenuté nepoužitelné zbytky munice z doby před rokem 1991.

K tomu všemu lze dodat jen to, že vyvolání útočné války pod lživou záminkou je válečný zločin podle mezinárodního práva. Pavlova lež, pokud není přímo trestná, je minimálně silně nemorální. Nebo byl Pavel stále tak naivní, jako podle jeho výkladu v předlistopadovém období, a nešířil záměrně lež, jen naivně uvěřil lžím Bushe a Blaira? I kdyby to tak bylo, naivní generál je teda docela silné kafé.

Jednou také byl generálovi ukraden notebook. Utajované skutečnosti prý předtím generál vymazal. Jen doufejme, že vše bylo, tak jak to Pavel popsal a z notebooku opravdu neunikla žádná citlivá data. Občas se totiž stává, že se krádeže fingují, aby… Ale to je ošklivá domněnka a platí presumpce neviny, že.

Po odchodu z armády pak Pavel s dalšími šíbry založil spolek Spolu silnější. Ten od počátku sloužil k propagaci Pavla v přípravě na prezidentskou kandidaturu. Koneckonců je to vidět i z webu spolku. Pavla finančně podpořila řada pravicových zbohatlíků, kteří často podpořili koalici Spolu. A nakonec i koalice Spolu, která čistě náhodou převzala kus jména jeho iniciativy a kterou Pavel volil. Výborná práce Pavlových marketérů s asociacemi. Bizardní jsou materiály, na kterých se Pavel dušuje, že vlastně s koalicí Spolu nemá nic společného a nemůže za to, že ho podpořila. Že ji volil, v těchto materiálech vynechává.

A tak se vlastně kruh uzavírá: ODS umožnila privatizaci, díky které Babiš pohádkově zbohatl. ODS založila koalici Spolu, ve které se stala dominantní silou. Spolu a Pavel k sobě mají mimořádně blízko, navzájem se podpořili, mají společné sponzory. A ve 2. kole jsou proti sobě Babiš a Pavel. Privatizační šíbr proti kandidátovi podporovaném stranou, která privatizačním šíbrům umožnila vyrůst. Dojič státních financí proti člověku, který šířil dezinformace v zájmu útočné války. Převlékač kabátů proti převlékači kabátů.

Výhra Babiše by z něj v jistém smyslu udělala krále králů, který v životě maximálně uspěl – nahrabal si majetek i moc. Ale to asi není podstatné. Dovršením 90. let bude nový prezident tak jako tak. Ukáže to, že politické změny nepomohly nejvíce odpůrcům režim, ale naopak lidem, kteří se bezpáteřně přizpůsobí jakémukoliv režimu.

Rétoricky jsou kandidáti velmi odlišní, programově prakticky stejní. Rovná daň a vojenská aliance NATO s agresivním Tureckem a USA. Babiš něco mele o tom, jak pomohl důchodcům a kde komu, bez progresivního zdanění však budou důchody a sociální systém neufinancovatelné. Oba kandidáti se budou bát progresivního zdanění, tohoto vyspělého standardu na západ od nás, jako čert kříže. Přitom budou tvrdit, jak patříme na západ. Spor tak bude zejména o to, kdo byl větší agent a komunista, což dělá z prezidentské volby frašku.

Je zjevné, že Karel Humbl se prezidentem stane, ať už v inkarnaci Andreje Babiše nebo v inkarnaci Petra Pavla. Je zjevné, že v této situaci nemá smysl volbu legitimizovat hlasováním pro kteréhokoliv z nich. Za nejlepší vyjádření občanského odporu proti prachmizerným kandidátům považuji neplatný hlas. Třeba nějaký vtipný vzkaz pro volební komisi.

Éra prezidentských kandidátů s pevnými názory prostě skončila.

Můžeme jen doufat, že za 5 let zvolíme někoho úplně jiného, kandidáta s pevnou páteří, který myslí na lidi.

Pár odkazů, ze kterých jsem čerpal fakta a které dokreslují celou situaci:

https://medium.seznam.cz/clanek/adam-bartos-jaka-je-mocenska-funkce-kandidata-petra-pavla-2152

https://a2larm.cz/2022/12/letak-z-kauflandu-jako-politicky-manifest/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/generalovi-ukradli-pocitac-tajne-sluzby.A031221_221157_domaci_pol

https://www.idnes.cz/zpravy/archiv/cesky-general-chemicky-rozkaz-muze-prijit.A030325_033349_zpravy_irak_kot

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odborar-z-chemicky-Agrofertu-promluvil-jake-jsou-u-Babise-pracovni-podminky-Mozna-budete-prekvapeni-537350

https://hlidacipes.org/za-statni-dotace-nefer-mzda-spatne-pracovni-podminky-agrofert-kritizuji-taky-nemecku/

https://www.lidovky.cz/domov/general-petr-pavel-ksc-strana-archiv-spisy-kurz-zivotopis.A221202_185818_ln_domov_vag

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-historik-blazek-pavel-predklada-pribeh-ktery-neodpovida-pravde-40412599

https://cnn.iprima.cz/historik-blazek-minulost-petra-pavla-zkoumam-na-jeho-vlastni-zadost-197304

https://www.e15.cz/nazory/jan-novotny-babis-kvuli-prohre-v-prvnim-kole-ztratil-pamet-stal-se-z-nej-antikomunista-1396024

https://a2larm.cz/2017/09/to-je-jen-pro-silny-jedince-nikdo-tu-nevydrzi/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.