Přeskočit na obsah

Reakce na rozhovor s Janou Michailidu

Od: Michal Kostka
Komu: janka.michailidu@pirati.cz
Předmět: Otevřený dopis

Vážená doktorko Michailidu,
před nějakou dobou jsem si se zájmem vyslechl záznam Vašeho rozhovoru pro https://www.dvtv.cz/videos/almPak8SmMv3hvLeCA1I, zveřejněném na https://player.fm/series/series-3446985/michailidu-predstavovala-bych-si-zrizeni-jako-ve-star-treku-totalita-mi-vadi-k-mladym-komunistum-nechci. Už tehdy mě napadla myšlenka Vám napsat, ale prostě tak nějak nebyl čas a byly jiné priority.

Zaujal mě především následující výrok:
No, tak já si hlavně myslím, že to, že by mě mladí komunisté uvítali, je opět naprosté nepochopení toho, za co já bojuju a za čím stojím. Myslím si, že strana, která se nedokázala doteď pořádně distancovat od totalitního režimu, který tady byl před 89., není místo, kde bych já chtěla své myšlenky prosazovat.

K uvedenému mohu dodat, že nehodlám nijak kritizovat Vaše rozhodnutí přidat se k pirátské straně. Myslím, že je dobře, že je v ní aspoň pár lidí, kteří mají nějaké sociální cítění, v co počítám i Vás.

Nicméně jste tedy pronesla nějaký soud o komunistické straně a myslím, že je na místě k tomu dodat pár slov.

Označujete sama sebe jako startrekistku, i když jste Star Trek nikdy neviděla. I když je faktem, že ekonomika je ve Star Treku zmiňována maximálně okrajově a lze ji vysledovat maximálně z bočních linií seriálu než z hlavního děje, asi je jasné, co máte na mysli, sama jste konstatovala, že to vnímáte především jako společné rozhodování o zdrojích. Společné rozhodování o zdrojích je nepochybně myšlenka komunistům velmi blízká. Když tedy naznačujete, že by Vás mladí komunisté neuvítali, nedomnívám se, že by Vaše názory byly nějak v zásadním rozporu s těmi komunistickými.

Dále tedy tvrdíte, že KSČM se nedokázala doteď pořádně distancovat od totalitního režimu před 89. Přiznám se, že s podobnými tvrzeními v různých obměnách (že se KSČM neomluvila apod.) se setkávám poměrně často. Když řeknu, že KSČM se omluvila a omluvu má zveřejněnou na stránkách (https://www.kscm.cz/cs/aktualne/dokumenty-k-minulosti/prohlaseni-k-obcanum-cssr/), většinou tito lidé vznáší další a další požadavky, které by měla KSČM udělat. Dokonce v jednom případě jsem zaznamenal požadavek, že by KSČM měla vyházet ze strany všechny, jejichž blízcí byli členové KSČ. Přiznám se, že mě tehdy nenapadlo se zeptat, jestli to myslí i na členy Komunistické strany Sovětského svazu nebo Komunistické strany Řecka. Až k tak nesmyslným požadavkům někteří kritici KSČM sahají, nedovedu si představit technickou proveditelnost požadavku a netuším, proč by měl někdo být vyhazován ze strany např. za své rodiče. Další obvyklou tezí těchto lidí bývá tvrzení, že KSČM by se měla přejmenovat. Vzhledem k tomu, že jste se sama prohlásila komunistkou a svoje prohlášení jste mírnila až po určité kritice, domnívám se, že toto není Váš postoj.

Jak by se tedy KSČM měla distancovat od totalitního režimu před rokem 1989? Vzhledem k tomu, že jste i v uvedeném rozhovoru zdůrazňovala své akademické pohledy a označujete se za datovou dryádu, měla byste tuto kritiku formulovat přesněji, aby se dalo jednoznačně zhodnotit její naplnění či nenaplnění.

Takový způsob kritiky mi totiž přijde jednoznačně nefér. Je dobrý tak pro pěvce antikomunistických ód, které sama kritizujete. Tato nekonkrétní kritika vlastně říká, my na ty komunisty nejsme tak zlí, stačilo by jen maličko, aby se distancovali od minulého režimu, a vlastně pak s nimi nebudeme mít problém, ale oni jsou tak zlí a zapšklí, že ani to maličko nejsou ochotni udělat. Sice nikdo přesně neví, co to maličko je, ale už to dávno udělat mohli, že… Připomíná to lidový anticikanismus, kdy anticikanisté říkají, mě by Cigáni vlastně nevadili, kdyby pracovali. Když pracují, tak je to zlehčováno, že je to výjimka a že stejně nepracují pořádně atd.

Možná tato nekonstruktivní kritika byla z Vaší strany pokusem o damage control. V tom případě bych Vám doporučil se zamyslet, jestli jste si neuškodila více, než jste si pomohla. KSČM jistě není nekritizovatelná. Ale právě takovéto laciné kritiky totiž pomáhají roztáčet kolečka antikomunistického běsnění, které se podepisuje nejen na komunistické straně, ale i na návštěvnících antikapitalistických akcí, vlastně na komkoliv levicově smýšlejícím obecně.

Berte tento dopis jako konstruktivní kritiku, která není vedena snahou Vám nějak ublížit. Jak už jsem napsal někde do komentářů na Vašem facebooku, považuji Vás za jedinou viditelnou osobu pirátů, u které je zřetelné nějaké sociální cítění. Stejně tak si vážím Vaší práce v oblasti návykových látek, protože jsem si vědom, jak dnes i třeba nemocní lidé mohou být kvůli držení léčivých drog jednou nohou v kriminále. Mou snahou je tak spíše otevřít debatu o tom, aby nesmyslné antikomunistické ódy nepostihovaly lidi, kteří si to nezaslouží.

S pozdravem
Ing. Michal Kostka
člen ÚV KSČM

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.